Hova kerültem?

Ezen az oldalon Török Kati írásai gyűlnek.

Gondolatok zenéről, kultúráról, médiáról. Érdekességek és érthetetlenségek - hangzáskultúrán innen és túl.

Ha olvasod, annak örülök.
A visszajelzéseknek még inkább.

Hozzászólhatsz akár itt, akár a
gizellakatalin@gmail.com e-mail címen.

Jó szórakozást!

Feedek
Megosztás
"A zene azé, aki megműveli."

Ismerjétek meg a zenés műsort, aminek az asszisztense vagyok:

Vámos Miklós minden csütörtökön egy-egy közismert személyiséggel beszélget, és zenél. Néha slágereket, néha klasszikusokat megénekelve. A Kalózadásban nincsenek szabályok - a Rabindranath Tagore kalózhajó fedélzetén bármi megtörténhet.
További információ a képre kattintva.

Támogatás


Angol nyelvű tematikus oldal Budapestről:

Discover Budapest, learn English and discover Dan's piano music world. Meet native Hungarians, ask questions and share your photos and experiences.


Zene határok nélkül

Friss információk a zenei világból, érdekességek, újdonságok.

Sziget fesztivál – ahogy eddig még soha – online!

Fotó: Sziget/Molnár Gábor

Augusztus 13-án hivatalosan is véget ért a huszadik Sziget fesztivál, de aki tovább tobzódna, még emlékekbe ringathatja magát a Mai Manó Ház hónap végéig tartó fotókiállításával, vagy csemegézhet a fesztivál legjobb pillanataiból az interneten. Idén ugyanis Magyarországról először közvetített élőben a YouTube, ami nem csak úttörő szerepe miatt számít mérföldkőnek az internetes közvetítések terén, de az is különlegessé teszi, hogy a közvetítés rögtön a teljes fesztivál 3 színpadáról történt szimultán, 5 teljes napon keresztül. Ez Európa-szerte egyedülálló teljesítmény. Bár a fesztivál hangulat a színpadoknál elhelyezett, összesen 14 HD kamerával sem lehet igazi képernyőn keresztül, a közvetítés mindenképp jó tájékozódási pont volt azoknak, akik még nem jártak a Szigeten.

Mivel a YouTube összesen három helyszín – a Pop-Rock Nagyszínpad, az A38 Színpad és az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad – programját követte, bőven akadt válogatni való az öt nap során fellépő zenekarok műsorából. A Sziget Live YouTube csatornán a Gocoo koncertjével kezdődött el a közvetítés. A japán taikozenekar kedvesen akadozó magyarral köszöntötte a nézősereget, és igazán mindent megtett azért, hogy a nagyszínpad előtt hangulatot gerjesszen.

A közvetítés képi minősége a YouTube-on megszokott módon – 240p-től 720p HD-ig – volt választható, a különböző kameraállások pedig olyan szögből is rálátást biztosítottak a színpadi eseményekre, ahogyan azt a tömegben tolongva sosem láthatnánk. Kifejező, közeli képeket kaptunk az előadókról, lelátást a színpadról a hátuk mögül, természetesen volt nagy totál is - közönségestül, tömegestül, a színpadot körülvevő forgataggal. A kép a helyszínre telepített közvetítő kocsiban és mobil stúdiókban került vágásra, így a kivetítőkre kerülő anyag ment tovább a YouTube londoni központjába, ahonnan élőben került a világhálóra. Hogy a dolog hogyan is működött pontosan, arról Molnár Károly, a YouTube közvetítés projekt vezetője világosított fel –, aki kérdéseimre a közvetítési központban válaszolt.

A közvetítéshez a 3 színpadon összesen 14 HD kamerát használtak - a Nagyszínpadon hatot, az A38 és az OTP színpadokon négyet-négyet. A közönség reakciójának megörökítéséhez és a hang élővé tételéhez minden színpadnál atmoszféra mikrofonokat telepítettek, a kép pedig minden színpadnál egy-egy mobil stúdióba érkezett, ahol az anyag vágásra került. A vágott kép egyből ment a kivetítőkre – a rendezői munka ezért nagy kihívást jelentett, mivel a helyszínen bulizók és az interneten keresztül becsatlakozók vizuális igényei igen eltérők. A tömeg szemszögéből érdekesebbek a színpadi események, és a közeli képek az előadókról, a YouTube-on követve a fesztivált viszont jogos igény a közönséget, a helyszínt is érzékeltető kameraállás. A közvetítés rendezői – M. Nagy Richárd/Nagyszínpad, Eckhart Balázs/A38, és Völgyi Balázs/OTP Színpad – igyekeztek megtalálni azt az egészséges kompromisszumot, ami mindkét oldal elvárásait kielégíti, és a visszajelzések szerint ez sikerült is nekik. A Placebo például eredetileg nem adott engedélyt a koncert későbbi elérhetővé tételére, de miután megkapták DVD-n az anyagot, mégis jelezték, hogy nyugodtan bekerülhet a kínálatba.

Színpadonként 14 (+3 tartalék/beugró) operatőr, összesen 3 rendező és számos asszisztens, technikus, szervező dolgozott a felvételek minősége érdekében, a teljes műszaki stáb körülbelül 60 főt számlált. A hangot kiváló hangmérnökök keverték – a színpadok mellett épített mobil stúdiókból aztán a vágott kép és a hang egy központi stúdióba (közvetítő központ) érkezett, ahonnan az anyagot (a szükséges logóval és feliratokkal ellátva)  a YouTube londoni szolgáltatójához továbbították.

Egy ilyen összetett eseménynél mindig számolni kell a lehetséges hibaforrásokkal, így a szervezők külön figyelmet szenteltek a közvetítés zavartalan lebonyolítását szolgáló biztonsági óvintézkedéseknek. A YouTube egyetlen kérése a Szigettől az volt, hogy a kész anyagot redundánsan – azaz két külön vonalon kaphassa meg, minden egyéb a fesztivál hatáskörébe tartozott. Ez azt jelenti, hogy a budapesti központból két abszolút eltérő útvonalon jutott Londonba az adás – két külön szolgáltató külön optikai kábelei más földrajzi irányban értek az angliai szolgáltatóhoz, így, ha valamelyik összeköttetés megszakadt volna (mert, például egy természeti katasztrófa sújtja valamely köztes országot, vagy egy munkagép beleakad a kábelbe), körülbelül 30-40 másodperc alatt átkapcsolhattak volna a másik ágra. A Sziget YouTube-közvetítést szervező szakemberei úgy döntöttek, ezt a kettős biztonságot nem csupán Budapest és London között valósítják meg, hanem a közvetítés összes szakaszában, így a fesztivál területén belül ugyanúgy dupla vonalon terjedt az információ.

Onnantól fogva, hogy a Szigetről megérkezett a kész anyag, összesen csupán maroknyi ember foglalkozott vele, mire adásba került. A kép HD-, a hang CD minőségben érkezett a YouTube-hoz. A rögzített anyag masterelésénél is minden interface-ből készenlétben tartottak tartalékot is, hogy meghibásodás esetén pár perc kieséssel zavartalanul folytatódhasson a közvetítés. Mivel a koncerteket a fesztivál után Video On Demand rendszerben is elérhetővé teszik, minden egyes előadás rögzítésre került egy központi szerverre, amely 32 TB adat tárolására alkalmas. A technikai biztonságért Bárdos Tamás felelt.

A komoly előkészületek meghozták gyümölcsüket – a Sziget fesztivál YouTube közvetítése zavartalanul működött, ezzel tovább fényesítve a rendezvény renoméját. Jó lehetőség volt ez azoknak, akik a fesztiválon nem lehettek ott személyesen, és országhatárokon átívelően lehetett randizni a három színpad valamelyikénél – még ha csak virtuálisan is. Érdemes szemezgetni a rögzített koncertekből, mert sok hangulatos felvétel készült.

Fotó: Sziget

A statisztikák szerint a legtöbben Belgiumból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Görögországból, Hollandiából, Lengyelországból, Oroszországból és Spanyolországból követték online az eseményeket. Az 5 nap alatt az 55 koncertet összesen több, mint 4 millióan nézték a YouTube-on. A Sziget hivatalos YouTube csatornájára ezidő alatt több, mint 60 ezer hozzászólás érkezett Google+, Facebook és Twitter profilokon keresztül.

„Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy világszerte ilyen sokan nézték élőben a YouTube-on a Sziget koncertjeit. Ebből is látszik, hogy a Sziget nem csak a magyar közönség körében népszerű, de komoly nemzetközi rajongótáborral bír szerte Európában, sőt azon túl is” – értékelte az élő közvetítés jelentőségét Gerendai Károly.

Úgy gondolom - statisztikától függetlenül is -, hogy a közvetítés világszínvonalú teljesítményt tükrözött, és a Sziget büszke lehet rá. Remélem, még sok hasonló közvetítésben lesz részünk. A jubileumi Sziget promóciójából kétségkívül ez volt a legnagyobb dobás.

A puding próbája az evés - a koncert helyeké a szórakozás - új tartalom a blogon

Úgy döntöttem, hogy új rovatot indítok a blogon, amelyben különböző szórakozóhelyekről írok majd, többszöri tesztelés és véleményezés után. Az apropót az adta, hogy idén nyáron gombamód megszaporodtak  a szabadtéri/fél-szabadtéri szórakozóhelyek Budapesten, és sok helyszín alakult át vagy költözött új helyre. A változó szél legnagyobb vitorlása egyértelműen a Zöld Pardon volt, aminek új helyszínre költözése nagy port kavart a médiában. A ZP nehézkes indulásával egyidőben ugyanakkor megnyílt a Park – éppen a Rákóczi híd túloldalán -, a Városligetben tóPart címen működik a csónakázót körülölelő rész, itt a szezonja a romkocsmáknak és romkerteknek, és sok helyszín maradt a már jól bevált helyén – gondoljunk csak a Holdudvarra vagy a félig nyitott A38-ra.

Mostantól időről – időre felbukkanok majd egy-egy helyen, hogy sorozatos tesztelés után véleményt és összefoglalót alkothassak róla ide, a blogra. Elsőként régi-új szerelmemnél jártam, kipróbáltam a Zöld Pardont. Remélem, támpontot ad írásom mindazoknak, akik még nem jártak a megújult helyszínen.


 

Zöld Pardon – teszt menet


Múlt héten két alkalommal teszteltem az új Zöld Pardont – Mystery Gang és We Are Rockstars koncerteken jártam. Az alap elképzelés az volt, hogy ahhoz, hogy felmérjem, milyen is az új hely, ki kell próbálnom olyankor is, amikor biztos, hogy sokan lesznek, és akkor is, amikor valami általam jól ismert előadó lép fel – így biztosítva, hogy a zenei hangzást megfigyelve, és attól elvonatkoztatva is kialakulhasson bennem egy relatív objektívnek mondható kép.

A Rákóczi híd budai hídfőjéhez költöztetett Zöld Pardon 5700 négyzetméteres területen fekszik, ami nagyságrendileg nagyon hasonló a régi helyszínhez. Első érkezéskor a méretek mégis megzavarják az embert. Egyrészt, míg a Petőfi hídnál a szórakozóhelyet fák vették körül, addig itt sokkal nyitottabb a tér – a táncparkett közepéről körbenézve láthatók egyrészt az Infopark házai, másrészt a Duna túloldalán álló épületek, de legfőképp a szabad ég, ami sokkal szellőssebbé teszi a teret. Másrészt a beléptető rendszerrel szemben lévő pult- és menzasor mellett végig hosszában helyezkedik el a tánctér és a színpad, ami mellett szintén hosszában lehet eljutni a mosdókhoz és a csocsóasztalokhoz. A Szeparé ezúttal a helyszín közepén található pultsor fölött kapott helyet VIP teraszként, így a pultok mindkét oldalán maradt bőven elég hely asztaloknak, székeknek. A régi ZP-ből ismert sárga lépcsős rész megmaradt, de átalakult – valódi lelátóként tornyosul a híd oldalában, tökéletes rálátást biztosítva a színpadra. Ami a tér nyitottságát követően elsőre mély nyomot hagy az emberben, az a rengeteg szín, amit a tervezők nagyon ötletesen használtak végig a raklapokból kialakított falakon, térelválasztókon, emelvényeken.

Már a nyitást megelőzően is vita tárgya volt, hogy az új helyszín mennyire szerencsés választás. A régi területről a lakossági bejelentések alapján magas zajszint miatt kellett távoznia a ZP-nek – amit ugyan mérésekkel nem igazoltak, de ennek megítélése a környéken lakók számára nyilvánvalóan nem lehet objektív kérdés. Az új helyszínhez legközelebb eső lakóépületek 150 méterrel vannak távolabb, mint az előző terület esetében, és a színpadot is úgy építették fel, hogy az a lakóházakkal és irodaépületekkel ellentétesen, a Rákóczi híd irányába nézzen. A színpad előtti rész kör alapon befedhető, ami nem csak az esőtől védi a szórakozó közönséget, de szintén segíthet a hangfogásban. Igaz, ottjártamkor ezt a funkciót egyik alkalommal sem használták, a szombat esti nagy esőben sem. Hogy a hirtelen zuhé mégsem vetett véget a partynak, az a DJ hozzáértésén múlott csupán – két este alapján elmondható, hogy a Zöld Pardon DJ-je az új helyen is ugyanolyan hangulatosan válogatja a zenéket, mint azelőtt.

A jegyárak nem változtak a régi menetrendhez képest – a belépő most is 2 db 200-as, az egyszerűbb pénzváltást pedig automaták segítik, így a bejutni vágyóknak nem kell a biztonsági őrökkel seftelni, ha éppen nincs aprójuk. A bejárat egyébként jóval tágasabb, mint azelőtt – 30 méter hosszan helyezkednek el a beengedő kapuk, amik nagy tömeg esetén biztos, hogy segítik az egyszerű belépést. Előrelátóan hagytak helyet a kapu előtt is, ahol adott esetben fedett helyen várhat a taxijára az, aki mégis hazamenne eső esetén.

Díjazandó, mégis érdekes törekvés, hogy a Zöld Pardon rendkívül odafigyel közönsége koordinálására. Míg a honlapon azzal köszöntenek minket, hogy csendben és rendben igyekezzünk megérkezni a helyre (ápolva a semleges kapcsolatot az Infoparkban dolgozókkal), addig a helyszínen plakátok és kivetítő üzenetek figyelmeztetnek bennünket a bejárat mellett húzódó biciklis sáv tiszteletben tartására.

A hely hangulata sokat változott az újjászületés kapcsán, de a koncertek alatt még mindig érezhető a Zöld Pardon-os összetartozás. A hangzás nem jobb és nem gyengébb, mint a régi helyen, a színpad mérete is hasonló, a látványt pedig a színpad két oldalán, a hangfalak fölött elhelyezett - anno ZP-szimpatizáns - kispolszkik teszik még egyedibbé. A támogatói autókból a show alatt sejtelmes fények jönnek, és néha még füst is száll belőlük. A Mystery Gang ugyan nem töltötte meg száz százalékosan az örjöngőt, de az, hogy az egyébként sem mindennapi közönség még táncolni is tudott, csak hozzátett a koncertélményhez.

10 után a már emlegetett DJ következik – akinek party válogatásai nem koptak meg az évek során. A kör alaprajzú állványzat minden lábánál található egy-egy hangfal pár, így a kör közepén táncolók felé mindenhonnan üvölt a zene – ez olyan szokatlan megoldás, ami mindenképp emeli a hangulatot. Az őrület egyik este sem állt meg éjfélkor – bőven maradtak ott a koncert után ropni vágyók, sőt, csak bulizni is érkeztek jópáran.

Összességében jópofa hely lett az új Zöld Pardon, bár a régi hangulatot nem sikerült magukkal hozniuk. De minden vég valami új kezdete, és amellett, hogy a botrányokon túl is népszerű ZP már múltjából fakadóan is kult-hely marad, az új terep határozottan Budapest egyik legnagyobb, legszínesebb szabadtéri szórakozóhelye.