Hova kerültem?

Ezen az oldalon Török Kati írásai gyűlnek.

Gondolatok zenéről, kultúráról, médiáról. Érdekességek és érthetetlenségek - hangzáskultúrán innen és túl.

Ha olvasod, annak örülök.
A visszajelzéseknek még inkább.

Hozzászólhatsz akár itt, akár a
gizellakatalin@gmail.com e-mail címen.

Jó szórakozást!

Feedek
Megosztás
"A zene azé, aki megműveli."

Ismerjétek meg a zenés műsort, aminek az asszisztense vagyok:

Vámos Miklós minden csütörtökön egy-egy közismert személyiséggel beszélget, és zenél. Néha slágereket, néha klasszikusokat megénekelve. A Kalózadásban nincsenek szabályok - a Rabindranath Tagore kalózhajó fedélzetén bármi megtörténhet.
További információ a képre kattintva.

Támogatás


Angol nyelvű tematikus oldal Budapestről:

Discover Budapest, learn English and discover Dan's piano music world. Meet native Hungarians, ask questions and share your photos and experiences.


Zene határok nélkül

Friss információk a zenei világból, érdekességek, újdonságok.

10+1 fülbe ültetett márka

A jól megválasztott reklámzene növeli a termék ismertségét, és a kép és hang tökéletes párosításával akkor is eszünkbe juttatja a márkát, ha a slágert a reklámtól különválasztva halljuk. Füleket hegyezni, márkatudatosság teszt következik.


1. Bemelegítő feladványként: emlékeztek még, melyik reklám hatására „Gerappaaa”-zott anno a teljes Sziget Fesztivál? Az eredeti dal James Brown-tól a Sex Machine, na de minek a reklámjában volt?

Megfejtés ITT.


2. Maradjunk a bemelegítésnél – Jamie Winchester & Hrutka Róbert It’s Your Life című slágerükkel robbantak be a köztudatba, ami rengeteget ment egy bizonyos TV reklámban. Melyikben?

Megfejtés ITT.

 


3. A Zagar zenekar több számát is kölcsönadta reklámoknak – instrumentális zenéjük kézenfekvő megoldás. A Bossa Astoria pár évvel ezelőtt volt valaminek a zenéje. De minek?

 

A reklámot itt találod.


4. Zságer Balázs Ligeti Gyurival közösen írt nyári slágert a T-Mobile egyik reklámjához, Be Where You Belong címmel. Emlékeztek a reklámra is?

Ha nem, itt az emélkeztető.


5. Utolsó könnyű rejtvény – szinte biztos, hogy a Radical Face dalát mindenki felismeri.

Ha mégsem, kattints.


6. Az összeállítás utolsó magyar reklámban szereplő versenyzője Jamiroquai, és a Canned Heat. Beugratós, csak nagyon rövid része szerepelt a reklámban.

Reklám, kicsi zenével ITT.


A sorozat második felében megfordítom a sorrendet – pár olyan reklám következik, aminek a zenéjére kifejezetten a film miatt figyeltem föl.

 

7. A Nike jubileumi Just Do It reklámja számomra ilyen. Annyira dinamikus a zenéje, hogy muszáj volt utánajárjak, ki az előadó, és ha azóta a zenét hallgatom, akarva-akaratlanul is beugranak a képek a zseniális reklámból.

A zene a Kills-től a Future Starts Slow.


8. Most visszaugrok az időben 2009-re. Akkoriban ment a Toyota All New reklámja a tévében, és a film a hanggal annyira aranyos volt, hogy ennek is utána kellett járjak. Azóta családi csengőhang nálunk.

A zene eredetileg a Love You címre hallgat, és az előadója a Free Design.


9. Az utolsó előtti reklámot azért választottam, mert rám nagy hatást tett az Unemployee of the Year kampány. A United Colors of Benetton pályázatán rengeteg magyar fiatal is részt vett, és sok érdekes ötlet érkezett rá, érdemes körülnézni a kezdeményezés oldalán. Íme a reklám...

...és az eredeti dal: The Blackwater Fever – Night Creeper


10. Végül pedig egy reklám a Coca-Cola-tól, haladóknak. Ezt a kisfilmet az interneten találtam, és ötletesnek tartom. Végre egy pozitív üzenet, és az sem zavar a végén, hogy kiderül, tulajdonképpen egy Coca Cola reklámot nézett végig az ember.

A kisfilm zenéjét Roger Hodgson szerezte, a dal címe Give a Little Bit.


Hány zenét tudtál reklámmal párosítani, és hány reklámról tudtad, hogy mi a zenéje? Akinek rááll a füle a dologra, könnyen úgy járhat, mint a ráadás film kutyusa...

 

+1) Nem szeretem a beszélő állatos filmeket, de a Volkswagen éneklő kutyás Polo reklámja egyszerűen zseniális.

A zene eredetije: I'm a Man a Spencer Davis Group-tól.


Ha van olyan reklám, reklámzene, ami kimaradt a listából, de a füledbe mászott, várom az élményeket kommentben, vagy akár Facebook-on.

 

 

 

A pillanat elszáll – a hang megmarad?

A Kapture egy olyan hangrögzítő eszköz, amely a csuklónkra erősítve a nap 24 órájában felveszi a minket körülvevő hangokat. Egy-egy jó pillanatot (pontosabban percet) akár meg is őrizhetünk vele, csak jeleznünk kell a karperecnek, közvetlenül a feledhetetlen élmény után. Mike Sarow és Matthew Dooley, a termék két cincinatti-i kitalálója a Kickstarteren indított kampányt a megvalósítás finanszírozásához. A termékötlet fogadtatása bíztató, de az elképzelés felveti a hangfelvétel készítés és kezelés jogi problémakörét is.

Az alap elképzelés Mike Sarow és Matthew Dooley baráti körében született meg, és az ötlet pofonegyszerű: hogy egy-egy spontán poén, baráti ugratás, aranyköpés ne merüljön feledésbe, kéne egy kütyü, amivel visszamenőlegesen rögzíthetnénk az elhangzottakat. Így született meg a Kapture, ami olyan, mint egy karperec, ám a beleépített mikrofonnal folyamatosan hangfelvételt készít, de a felvetteket csak akkor őrzi meg, ha jelzünk neki. Egy finom érintésre a készülék visszamenőlegesen tárolja az elmúlt egy percet, így a pillanat megmarad az örökkévalóságnak. Vagy éppen az internetnek, mivel az okostelefonnal szinkronizálva nyomban feltölthetővé válik a hanganyag közösségi oldalainkra is.

A másik tudta nélküli hangfelvétel készítés jogi háttere pedig itt jön a képbe. Amerikában államonként változó a szabályozás, de a legtöbb helyen a résztvevőket értesíteni kell róla, hogy hangfelvételt készítünk, és a rögzített hangot csak azesetben használhatjuk fel, ha erre minden résztvevő felhatalmazást ad. A spontaneitás így látszólagos, hiszen elvileg enélkül nem is tölthetjük fel az internetre, vagy használhatjuk később bármire a kész felvételt.

Magyarországon az érintettek tudta nélküli hangfelvétel készítés jogi megítélése ellentmondásos, mert mind a jogalkotásban, mind a jogalkalmazásban tisztázatlan ez a cselekmény.  Adatvédelmi, polgári jogi és büntetőjogi szempontból is vizsgálandó egy-egy felvétel jogszerűsége, és ezeken belül is vannak ellentmondások.

A Polgári törvénykönyv  szerint „a személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés”, és a bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a „hangfelvétel engedély nélküli elkészítése önmagában visszaélésnek minősül”. Ugyanakkor, mivel a büntetőeljárásról szóló törvény szerint: „a bizonyítás során a tényállás alapos és hiánytalan, a valóságnak megfelelő tisztázására kell törekedni.”, és „a büntetőeljárásban szabadon felhasználható a törvényben meghatározott minden bizonyítási eszköz, és szabadon alkalmazható minden bizonyítási eljárás”, így bizonyos esetekben az érintett tudta nélkül készült hangfelvétel felhasználhatóvá válik a büntető eljárásban. Az ellentmondásos szabályzásról részletes összefoglalót a securinfo.hu oldalán olvashattok.

A Kapture-t azonban elsősorban nem ilyen felhasználási célra fejlesztették. Ahogy azt a legtöbb támogató is írja, tökéletes megoldás lehet ez egy-egy előadás bonyolultabb részleteinek megörökítésére, saját ötleteink instant megőrzésére, vagy egy-egy vicc elmentéséhez. Bár ugyanerre a célre létezik már más megoldás is, és akár egy diktafont is magunkkal hordhatunk, ha tudjuk, hogy hirtelen szokott ránk törni az ihlet, a Kapture a külcsín kialakításával szeretne tarolni. Ha pedig rendelhető különböző színű, vízálló, akár arany vagy króm kivitel is, kit érdekel, hogy egyébként hányszor fogja ténylegesen hasznát venni az eszköznek?

A kampányt nagyon profin kivitelezték az alkotók, és ténylegesen figyelembeveszik a potenciális megrendelők visszajelzéseit – így született meg például az óraszíj helyett az övre akasztható Kapture változat. Kickstarter kampányukkal annyit mindenképp elértek, hogy termékük bekerült a köztudatba.

Hogy az emberi testen hordható különböző kütyük egyre fejlődő világában (gondoljunk csak a Google-Glass-ra, vagy annak vetélytársaira) a Kapture mennyire állja majd meg a helyét, az idővel kiderül, most mindenesetre még két napja maradt a fejlesztőknek, hogy összegyűjtsék a célul kitűzött 150 000 dollárt a Kickstarteren. Az első darabok jövő márciusban kerülhetnek a támogatókhoz – addig még senkinek nem kell aggódnia, hogy éppen lehallgatja-e a Nagy Testvér.