Szilveszter közeledtével sorra jelennek meg az év összegző cikkek. Tavaly én is összeszedtem az akkori találmányokat, ezúttal kicsit specifikusan, számomra új magyar előadók zenéit ajánlom. Nekem öröm volt rájuk találni, remélem nektek is élmény lesz. Egyúttal megköszönöm idei figyelmeteket, ötleteiteket, aktivitásotokat – remélem jövőre is rászolgálok bizalmatokra. Zenéljünk.


Idén új számokkal jelentkezett a Black Nail Cabaret. Az új dalok érdekes irányt sugallnak, kíváncsian várom a folytatást. A koprodukció szép teljesítmény, mert a csapat egyik fele külföldön, másik fele itthon komponál. Új kedvencem tőlük a (Critical Cult of) Dora:

 


ANEZ-nek is jelent meg albuma az idén, a Dust-hoz pedig klip is készült. Aki nem ismeri őket, érdemes élőben is jelen lenni egy koncertjükön, mert nem hétköznapi élmény.

 


A Makkara vadonatúj egyszemélyes formáció. Houdek Csaba eddig pár koncertet adott, de folyamatosan bővül a repertoárja, érdemes lesz odafigyelni rá.

 


Az idei év egyik nagy fricskája számomra az országimázsfilmhez választott angol nyelvű magyar dal (szerzői jogi szempontból az idegen nyelv miatt tehát már nem számít annak), amit Berger Dalma énekel. Ismerősnek tűnt a hangja, és végül meglett a kapcsolat is – ő énekel többek közt a Volkova Sisters-ben is. Érdemes utánajárni.

 


A Mius-t év elején mutatta egy ismerősöm, utána több helyen olvastam is róluk. Szintén méltatlanul ismeretlenségben tündöklő csillag. A weboldal design-jukhoz külön gratulálok. Januárban jelenik meg új albumuk.

 


Szintén még az előző télen fedeztem fel a Kamikaze Scotsmen-t, akiket koncerten kell látni-hallani. Ugyan az MR2 Akusztikban is hallhatók voltak, náluk az akusztikus előadásmód nem számít extravagánsnak, viszont nagyon hatásos feszültségekkel dolgoznak.

 


A Bin-Jip neve ismerősen cseng Harcsa Veronika követőinek. Ha még nem hallottad őket élőben, jövőre pótolnod kell – megéri.

 


A Run Over Dogs Németh Jucival közös klippel jelentkezett. Nagy port kevert a zenei hírportálokon, nem lehet mellette rezzenéstelen arccal elmenni. Jó videó, vintage hangzás. Így kell debütálni.

 


Idei nagy kedvencem a rádióknak hála egy időben a csapból is folyó Bájoló. Radnóti Miklós versét Szabó Balázs Bandája zenésítette meg, szerintem gyönyörűen.

 


Még hosszan sorolhatnám a jobbnál jobb magyar előadókat, zenekarokat. Sok jó lemez jelent meg és fog megjelenni jövőre is – ismételten csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy aki keres, az talál. Remélem tetszett az összeállítás. Ha valami kimaradt, de rátok nagy hatással volt idén, küldjétek el ajánlóként hozzászólásban itt, vagy a blog Facebook oldalán.

Sok jó zenét és új zenei élményt kívánok mindannyiótoknak a jövő évre is!