Hova kerültem?

Ezen az oldalon Török Kati írásai gyűlnek.

Gondolatok zenéről, kultúráról, médiáról. Érdekességek és érthetetlenségek - hangzáskultúrán innen és túl.

Ha olvasod, annak örülök.
A visszajelzéseknek még inkább.

Hozzászólhatsz akár itt, akár a
gizellakatalin@gmail.com e-mail címen.

Jó szórakozást!

Feedek
Megosztás
"A zene azé, aki megműveli."

Ismerjétek meg a zenés műsort, aminek az asszisztense vagyok:

Vámos Miklós minden csütörtökön egy-egy közismert személyiséggel beszélget, és zenél. Néha slágereket, néha klasszikusokat megénekelve. A Kalózadásban nincsenek szabályok - a Rabindranath Tagore kalózhajó fedélzetén bármi megtörténhet.
További információ a képre kattintva.

Támogatás


Angol nyelvű tematikus oldal Budapestről:

Discover Budapest, learn English and discover Dan's piano music world. Meet native Hungarians, ask questions and share your photos and experiences.


Zene határok nélkül

Friss információk a zenei világból, érdekességek, újdonságok.

Genero.tv – forgass klipet kedvenc előadódnak

Korábban foglalkoztam már azzal itt a blogon, hogy alacsony költségvetésből is lehet ötletes filmet forgatni egy-egy dalhoz, és nem feltétlenül kell feltalálni a spanyol viaszt ahhoz, hogy egy ötlet működjön – most azonban a kreatív klipkészítés egy új módjára bukkantam a neten. Az ausztrál alapítású Genero.tv olyan közösségi oldal, ami a filmeseket (legyenek amatőrök vagy pályakezdők) hozza össze a zeneipar képviselőivel, így bárki készíthet klipet egy-egy híres előadónak, és, ha a pályázatot az ő munkája nyeri meg, videójából hivatalos klip válhat.

A 2009 szeptemberében elindított Genero.tv nemzetközi kezdeményezés – a világ bármely pontjáról fogad pályaműveket, és mindenféle zenei műfajból kínál lehetőséget a pályázásra. Az alap elképzelés egyszerű: adjunk lehetőséget a filmeseknek olyan márkáknak és előadóknak dolgozni, akikkel karrierjük kezdetén kicsi a valószínűsége, hogy együtt dolgozhatnának. Mivel kreativitásukat semmi nem korlátozza, garantált a sokszínű eredmény. A sikeres startup olyan cégekkel dolgozik szoros együttműködésben, mint az MTV, a Universal, vagy a VEVO, és rengeteg híres zenekart, előadót hódított már meg. Ringo Starr, a Duran Duran, David Bowie, David Guetta, a Muse, Alicia Keys, a Flaming Lips, Moby – egytől-egyig hirdettek már pályázatot a Genero.tv oldalán, az eredménnyel pedig nem csak ők, de a filmes szakma is elégedett. Több Genero.tv-nek készített video került bemutatásra a Cannes International Film Festival-, a London's British Film Institute-, valamint a Coachella Valley Music and Arts Festival-okon.

Nem csoda, hogy a kezdeményezés sikere számokban is megmutatkozik. Idén a Genero-t a 10 legsikeresebb startup közé választották Ausztráliában, és az indulás óta több, mint 200 000 filmes regisztrált az oldalon. Már 3000 felett jár a Genero.tv-nek készített videók száma, és egy-egy projektre átlagosan több, mint 50 pályamű érkezik. Facebook-oldalukon is hatalmas a nyüzsgés, és folyamatosan bővül a kínálat új projektekkel. Jelenleg például a 3 Days Grace és Afrojack várja a rajongók ötleteit, de jótékony céllal is lehet pályázni – az End7 kezdeményezés például 7 olyan betegség ellen küzd, amelyek egy adag gyógyszerrel megelőzhetők lennének. Itt a lehetőség tehát jó ügy érdekében kamerát ragadni.

A nyertes pályázó hatalmas profitra tehet szert – a pénzjutalom mellett ténylegesen ismertté válik a nemzetközi színtéren, és jó referenciát jelent karrierje továbbépítéséhez egy Genero-s győzelem.

A napokban született meg az eredménye Ólafur Arnalds Genero.tv-s pályázatának is, amit két magyar fiatal, Bedzsula Ádám és Kocsis Erik nyert meg. A fiúkkal interjút készítettem, amit jövő kedden, a Klubrádió Basszus című műsorában hallhattok, este 7-től.

A győztes videót a képre kattintva nézhetitek meg:

 

 

Moby – zenék filmekhez, gratis

A független, kezdő, egyetemista, lelkes amatőr, vagy egyszerűen csak jelentős anyagi támogatással nem bíró filmeseknek komoly gondot okozhat, hogy elképzeléseiknek megfelelő zenét találjanak munkájukhoz. Aki nem engedheti meg magának, hogy saját zeneszerzőt alkalmazzon, az kénytelen zenei szerkesztőként gondolkodni – a legtöbb zenét azonban szerzői jog védi, így felhasználásuk engedélyezéshez és jogdíj fizetéséhez kötött. Moby most ezzel a gyakorlattal megy szembe, Mobygratis.com oldalán ugyanis több, mint 150 dalt ajánl fel szabad felhasználásra non-profit filmeseknek.

Moby elég régóta van már zenei pályán, és nagy rálátással bír a területre. Bár elektronikus zenészként vált igazán híressé, de a vele készült interjúkból és a blogon már említett Press/Pause/Play zeneipari tendenciákat boncolgató dokumentumfilmből is egyértelmű, hogy sokkal szélesebb perspektívából szemléli a dolgokat, mint hogy lekorlátozza magát egy adott stílusra.

A filmhez készült interjúból egyértelművé válik, hogy lelkes izgatottsággal figyeli a média és a zene, az előadók szerepkörének megváltozását, és nem misztifikálja túl a „haldokló zenepiac” kérdéskörét sem. Igazán a zene irányából közelíti meg, és a végletekig leegyszerűsíti a dolgot: remek, hogy ennyi új lehetőség van az önkifejezésre, de mindig törekedni kell arra, hogy jól használjuk ki a minket támogató, de egyszersmind magával is rántó trendeket.

A Mobygratis.com kezdeményezéssel önzetlenül nyit a filmesek irányába. Az oldalon található katalógusból több, mint 150 dal közül válogathatunk. Amíg egy-egy zenét non-profit filmhez szeretnénk felhasználni, addig ez nem kerül nekünk semmibe - egyszerűen csak regisztrálni kell az oldalon, és a kiválasztott darabbal kapcsolatban 24 órán belül megkapjuk a visszaigazolásunkat.

A dolognak amellett, hogy így számos független filmben hallhatja viszont magát Moby, van jótékonysági vonzata is: ha valaki kereskedelmi filmhez használna a közzétett zenék közül, akkor fizet ugyan érte jogdíjat, de ennek összegét Moby egy az egyben a Humane Society részére ajánlotta föl. Önzetlen kezdeményezés ez, jó ügy érdekében.

A honlapon természetesen szemezgethetünk az elkészült filmekből is – mivel a zenék is elég sokfélék, így igen változatos a kínálat. A teljesen amatőr kisfilmektől kezdve, van itt David Lynch-féle animáció, NASA kisfilm a Napról,  bemutató film Samantha Gash-ről, az ultramaraton futóról, és trailer Vik Muniz Waste Land című filmjéhez, amely számos rangos fesztiválon nyert szakmai- és közönség díjat dokumentum film kategóriában.

Szerintem nagyon jó kezdeményezés ez Moby-tól, és biztos vagyok benne, hogy sokaknak hatalmas segítség. Sok sikert, Mobygratis!

 

Rájátszás – költészet popritmusban

A Rájátszás jelenségére idén tavasszal kaptam fel a fejem, pedig a történet már 2011-ben elkezdődött. Az ötlet, hogy kortárs költők és zenészek álljanak össze alkalmi együtt muzsikálásra kézenfekvő, a Rájátszásban pedig mindkét területről igen népszerű előadók képviselik szakterületüket. Háy János, Beck Zoli, Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Kardos-Horváth János – csak, hogy párat említsek közülük. A Rájátszás könyv + CD formátumban már kézzelfogható formában is a boltokba került –a kérdés már csak az, hogy ki hányszor fogja a lejátszójába tenni az albumot.

A Rájátszás azért jött létre, hogy bizonyítsa, kortárs költőnek lenni nem fertőző betegség, és nem minden popzenész adja el a lelkét. A Rájátszásban ezt a két fura, magának való embertípust hoztuk össze, hogy játszani kezdjenek: szóval, zenével, verssel és slágerrel.” – foglalja össze rögtön a bevezetőben Valuska László, a Bookline gondozásában megjelent könyv szerkesztője. A kiadvány pedig az ügyes CD tárolási megoldással már első ránézésre is figyelemreméltó – nem véletlenül harangozták be a megjelenést megelőzően rövid bemutató videóval is:

A könyv szép színes, sok-sok fotóval, és szerkesztésében nagyon hasonlít a Rocklitera kötetekre. A rövid bevezető után egymást követik a dalszövegek és versek, mindig alkotópárosaik fényképével. Jó, hogy nem csak a végleges dalszövegeket kaptuk kézhez, hanem az őket inspiráló verseket, írásokat is. Így azon is lehet tűnődni, vajon mi alapján maradt ki pár sor a dalból, ami a versben még mélyebbre taszítja az olvasókat. Érdekes kettősség ez, a költészet és a dalszerzés kapcsolata.

Ezt a kettősséget a közreműködők is boncolgatják – a dalszövegeket, verseket ugyanis rövid bemutatkozók követik, amolyan adatlapok, ahol a költők/zenészek röviden bemutatkoznak, és elmondják meglátásaikat a témával kapcsolatban. Koncert- és vers élményeikről kapunk képet, és válaszolnak arra is, kivel dolgoznának szívesen a Rájátszásban a jövőben. Kemény Istvánról kiderül, hogy ha zenész lenne, gitáron vagy szitáron próbálná meg a legtöbbet kihozni verseiből – bár hozzáteszi: ha zenész lenne, valószínűleg nem írna verseket. Szálinger Balázs a vers és dalszöveg közti különbséget nem bonyolítja túl. Egyszerű válasza a különbségre: „Semmi. Amúgy meg sok pénz. Gondolom.” Háy János főleg azokon a hangszereken játszana, ha zenész lenne, amiken valamennyire már most is tud – gitáron, citerán és dorombon, és legszívesebben olyan számokat írna, amelyekben egyszerre van jelen a punk és a kortárs zene.

Az informális lapokat mindig az adott költő/zenész egy-egy írása, dalszövege követi, így kicsit megismerhetjük őket önmagukként, és jó ajánló is ez, mert kapunk egy pillanatfelvételt arról, milyen az, amit önállóan képviselnek.

Az utolsó oldalakon Weyer Balázs, a Rájátszás zenei producere foglalja össze zene és irodalom, költészet és ritmus kapcsolatát, rengeteg példát hozva arra, mennyire egymástól elválaszthatatlan fogalmak ezek.

„Mióta világ a világ, a költők zenészek, a zenészek pedig költők szeretnének lenni, miközben mindkettő egy tőről fakad. A ritmus – a metrum, illetve a gondolatok ritmusa egyaránt – a kezdetektől úgy köti össze a költészetet és a zenét (de legalábbis mindkettejük legalapvetőbb formáját, a dalt), mint törzs az ember lábait. Az évezredek során nagyjából így is mozogtak együtt: az egyik mindig kicsivel előrébb tart, de nem hagyhatja le a másikat, haladni csak együtt tudnak.”

A CD-n 17 dal kapott helyet, amelyeket 3 Szófelhő tagol kisebb csokrokra. A Szófelhők a lemezen szereplő dalok alapjául szolgáló versek egyes szavaiból készült mozaikszövegek – áll a belső borítón. Olyan hangjátékok, amik megtörik kicsit az egymást követő dalok intenzív hangulatát. Mert ezt a lemezt egyszerre meghallgatni leterhelő élmény. Főleg úgy, ha az ember igazán figyel – hozzá olvassa a könyvet, lapozgat az eredeti- és a dalszövegek között. A Kistehén előadásában népszerűvé vált Ezt is elviszem magammal jó példa a szövegek töménységére – egyértelmű, hogy a rájátszós daloknak mondanivalójuk van. Azért nem szabad túl komolyan venni őket, hiszen amellett, hogy szövegvilágában sokkal mélyebben szántó tartalmat kapunk, akad jópár mókás kép is, és a koncerteken mindig jó a hangulat. Egyik számomra kedves együttműködés például Beck Zoli és Háy János kettőse, és az Aktmodell a fősulin.

Zenei szempontból elég egyszerű a Rájátszás lemez – dominál rajta a gitár kíséret, és egyik dal sincs túlbonyolítva. Így lehet a szövegekre koncentrálni, ami jó, de felmerül miatta a kérdés: lesz-e, aki az albumot valóban az autójában hordozza magával, és rendszeresen meghallgatja? (ahogy azt az Utójátékban előrevetítik) Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy hangulatzeneként, néha-néha belehallgatunk majd egy-egy dalba. Jó lenyomat ez a vállalkozás korunk viszontagságairól, és arra is felhívja a figyelmet, mennyire eltolódott az értékrendünk. De ki-ki fejtse meg saját magának, hogy neki mit jelentenek a dalok – az értelmezésük garantáltan ember- és helyzetfüggő.

A Rájátszás őrület koránt sem ér véget ezzel a megjelenéssel – ez csupán a kezdet, folyamatosan készülnek új dalok, és a sorozatban egyre többen vesznek részt. Érdemes lehet őket élőben is elcsípni, és mindenképp érdemes nyomonkövetni a velük kapcsolatos fejleményeket. További információk a Rájátszás.hu oldalon.

 

Slágergyár rocksztár módra

A napokban jelent meg a tavaly tavasszal rögtön slágerlista vezető dallal a köztudatba robbanó We Are Rockstars második albuma. A nemes egyszerűséggel csak Second címet viselő lemez tagadhatatlanul követi a 10 számos Let It Beat által felvázolt irányt, ennek köszönhetően tele van jobbnál-jobb slágerekkel. A lemezt most itt is meghallgathatjátok.

A We Are Rockstars nem amatőr fiatalokból áll, tagjai egytől-egyig tapasztalt zenészek. Első albumuk megjelenését is alaposan előkészítették – időt hagyva a hallgatóságnak, hogy ismerkedjen a zenéjükkel, ízlelgesse hangzásvilágukat. Mikor aztán a teljes album elérhető lett, rögtön a Petőfi Rádió top listájának élén landoltak, és a sikert fesztivál fellépések és koncertek követték. Elkészültek első hivatalos klipjükkel, majd az első magyar nyelvűvel, és megbízhatóan hozták a csapattól várt minőséget.

Hogy a zenekar mennyire jól működő gépezet, arra a bizonyíték, hogy második albumuk, a Second éppen a tervezett határidővel készült el, és természetesen beharangozó kislemez előzte meg, nehogy hanganyag nélkül maradjanak a rajongók. Akik egyre szebb számmal képviselik magukat a koncerteken is.

A Second sokkal poposabbra sikerült, mint az első lemez, itt-ott disco-slágerbe hajlik. Ami lehetne akár zavaró is, ha Ligeti Gyuri hangja nem repítené magával az ismerősen zengő refréneket. Bár nem szeretem skatulyázni a zenéket, tény, hogy a We Are Rockstars jellegzetesen brit hangzásvilággal bír. Az angolszász beütést tovább erősítik az angol szövegek – de jobb is így. Ahogy a Let It Beat esetén is volt magyarnyelvű változat is egy-egy dalhoz, úgy a Second-ön is van két nyelven megszólaló dal. Az angol szövegek egyszerűségét ellensúlyozza a melódia, a magyar szövegek még kicsit esetlenek, de bájos ez az egyszerűség. Aki ismeri a Puzzle zenekart (Ligeti Gyuri és Faragó Tamás régi közös együttesét), az dallam- és szövegvilágában is rábukkan ismerős esszenciákra, sok szempontból a We Are Rockstars a megkezdett út folytatása is lehet.

Összegezve az első benyomást: igényes, hangulatos album a Second, és üde színfolt a hazai zenei palettán. Bízom benne, hogy még sok lemezük lesz, és a jövőben is profi módon egyensúlyoznak majd a biztos sikert hozó klisék ízléses összehangolásának pengeélén.

Ha meghallgattad a lemezt, és kedvet kaptál élőben is meghallgatni a rocksztárokat, legközelebb júniusban a Vekeri Fesztiválon csípheted el őket, majd júliusban a VOLT-on. További részletek a WARs Facebook-oldalán.