Hova kerültem?

Ezen az oldalon Török Kati írásai gyűlnek.

Gondolatok zenéről, kultúráról, médiáról. Érdekességek és érthetetlenségek - hangzáskultúrán innen és túl.

Ha olvasod, annak örülök.
A visszajelzéseknek még inkább.

Hozzászólhatsz akár itt, akár a
gizellakatalin@gmail.com e-mail címen.

Jó szórakozást!

Feedek
Megosztás
"A zene azé, aki megműveli."

Ismerjétek meg a zenés műsort, aminek az asszisztense vagyok:

Vámos Miklós minden csütörtökön egy-egy közismert személyiséggel beszélget, és zenél. Néha slágereket, néha klasszikusokat megénekelve. A Kalózadásban nincsenek szabályok - a Rabindranath Tagore kalózhajó fedélzetén bármi megtörténhet.
További információ a képre kattintva.

Támogatás


Angol nyelvű tematikus oldal Budapestről:

Discover Budapest, learn English and discover Dan's piano music world. Meet native Hungarians, ask questions and share your photos and experiences.


Zene határok nélkül

Friss információk a zenei világból, érdekességek, újdonságok.

Nyári hőség, szolgálati közlemény, verseny

A napok óta tartó hőségben jól esne egy kis felfrissülés, lassabban mozognak a fogaskerekek, így én is nyári pihenőt tartottam a bloggal. De azért nem telt tétlenül az utóbbi pár nap – neveztem a Goldenblog-ra, és idén először nem csak a bloggal, hanem a Facebook-oldallal is versenyben vagyok. A szavazás augusztus 1-jén kezdődik – a blogot az Életmód, míg a Facebook-ot a PopArt kategóriában támogathatjátok majd. Részletek hamarosan, addig is egy kis nyári frissítő – hűs kikapcs videókkal.


Az első klip a Walk Off The Earth nyári slágere – óceán part, koktél, szalmakalap, fürdőző kutya, mi kell még?


A meleg ellen a víz a legjobb ellenszer – ebben a Kosheen videóban annyira frissítőnek tűnik a vízbe merített szoba, hogy legszívesebben itthonra is bevezetném ezt a módszert.


A víz alatt minden egészen másképp mozog, igazán látványos videókat lehet készíteni így. A Portishead Only You című dalához például Chris Cunningham készített látványos víz alatti világban játszódó klipet. Akik pedig rendszeresen járnak Zagar koncertekre, azoknak Daniel Askill We Have Decided Not to Die sorozatának vízalatti epizódja is ismerős lehet. (a képre kattintva elindul a videó)


Még CocoRosie bizarr túlvilági (?) kalandja is kellemes nyári mókának tűnik ilyen időben.


A végére azonban egy egészen különleges felvételt hagytam – időről-időre megnézem, annyira lenyűgöző látvány Guillaume Nery merülése a Bahama szigeteki Dean’s Blue Hole-ban. A világ legmélyebb – mintegy 202 méter mélységű – vízalatti barlangjába egyetlen levegővétellel merül alá a videóban. A felvételhez külön elismerést érdemel Julie Gartier, aki Nery-t kamerával a kezében követte. Az biztos, hogy felfrissítő élmény lehetett ismét a felszínre érni.

Remélem kicsit felfrissültetek a videóktól – ha van kedvencetek, osszátok meg velem.

 

OnBeat Solar Headphones – fejhallgató napenergiával

Andrew Anderson egy fiatal hangmérnök Skóciából. A napelemmel töltő fülhallgatót azért találta ki, hogy környezetbarát megoldást nyújtson az állandóan lemerülő okostelefonok, tabletek és más, USB-n keresztül is tölthető kütyük problémájára. Mivel szeret zenét hallgatni, megálmodta azt a fülest, ami zenehallgatás közben is tölti a telefont, elég csak Napra menni vele. Az ötletből prototípus lett, és most a Kickstarteren kampányol az első széria legyártásának finanszírozásához.

A Kickstarterről Amanda Palmer kapcsán már beszámoltam itt a blogon. Az OnBeat Solar Headphones kitalálói (családi vállalkozás) komoly üzleti tervvel álltak elő. 200 000 font támogatásra van szükségük, hogy a speciális fülhallgatókat legyártathassák. A projekt mögött már most is hatalmas munka van – az elképzeléstől, az első prototípusokon át a formatervezett végeredményig rengeteg ötletelésen és fejlesztésen vannak már túl.

Az össze is hajtható fülhallgatók pántja végig napelemmel van borítva, a felület töltési kapacitása 0,55W. A Napból nyert energiát lítiumionos akkumulátorokban tárolja, melyeket a fülhallgatókba szereltek. Ezt köthetjük egy USB kábel segítségével az okostelefonunkhoz, vagy bármilyen más digitális eszközünkhöz. Mivel a fejhallgató akár egész délután rajtunk lehet, nem kell attól tartanunk, hogy a folyamatos zenehallgatástól vagy játéktól menet közben merül le eszközünk. Természetesen a borús napokra is gondoltak – a fülhallgató USB-n keresztül csatlakoztatható számítógéphez, vagy akár hálózati áramforrásra is, ha sokáig nem sütne a Nap – az így feltöltött akkumulátorok aztán menet közben energiát biztosítanak a telefonnak.

A fejlesztés tavaly indult, és Anderson-ék törekedtek rá, hogy a napelemes fülhallgató megjelenésében, és hangzásában is kitűnő minőségű legyen. Terveik szerint, ha összejön a gyártáshoz szükséges alaptőke, jövő év elején postázhatják az első fülhallgatókat megrendelőiknek. Kereskedelmi áruk 119 font lesz, de aki támogatja a Kickstarter pályázatot, az early-bird kedvezményt kap, így akár 69 fontért magáénak tudhat egy példányt.

Az akcióból még 25 nap van hátra, és még messze járnak a kitűzött kerettől. Az ötlet azonban már most is nagy szelet kavart a médiában, így, ha ezúttal nem járnak sikerrel, már akkor is megérte a próbát. Rengeteg visszajelzést kaptak, és folyamatosan merülnek fel további ötletek a fejlesztéshez.

Kíváncsi vagyok, hogy alakul a napelemes fejhallgató sorsa, érdekes kezdeményezésnek tartom. Az OnBeat Solar Headphones-ról további információt itt találtok.

 

Merchandise – okosan: Mark Knopfler Privateering Tour pendrive

Amióta a lemezcégek sorsa megpecsételődni látszik, a zenével foglalkozó marketingesek igyekeznek megtalálni a kieső bevételek pótlásának legügyesebb módját. A manapság többnyire online is megjelenő albumokat ezért igyekeznek fizikai formátumban minél vásárló csalogatóbbá tenni, amire a limitált kiadásban piacra kerülő, gyűjtőknek szánt példányok jó lehetőséget adnak. Sajnos azonban hajlamos elszaladni velük a ló, és olyan megoldásokkal is előállnak, amik nem tudják leplezni, hogy a rajongók pénztárcáját célozzák meg, de valós értékkel nem bírnak. Alanis Morissette legújabb albumát például megrendelhetjük akár Havoc and Bright Lights pólóval és környezetbarát (!) gyertyával – ez már az igazán elkötelezett rajongóknak is gyanús. Azért lehet hasonló promóciót ügyesen is kivitelezni – Mark Knopfler „vidd haza az élményt” pendrive megoldása például valóban értékkel bír.

Kevés olyan zenekar vagy előadó van, aki élőben is képes album minőségben megszólalni - Mark Knopfler ezen kevesek egyike. Nem véletlen, hogy élő felvételei is kelendőek. A koncertfelvételek azoknak is érdekesek, akik személyesen is jelen voltak egy-egy állomáson, és azoknak is, akik nem jutottak el a koncertre. 2013-as, Privateering turnéjának összes állomását elérhetővé teszi rajongóinak, nem is akármilyen formában. Hogy pendrive-on árulja koncertjét, számára nem újdonság – már 2010-ben is elérhető volt a Sportarénás koncert, közvetlenül a műsor után. Akkor nem álltam ki a sort, de elhatároztam, ha újra hasonló promóció lesz, nem hagyom ki a lehetőséget. A június 22-i koncert után ezért megrendeltem a Privateering Tour pendrive-ot.

Az ereklyét a Bleecker Street Entertainment csapata forgalmazza. Az élő felvételekre szakosodott vállalkozás a 2013-as Európa-turné minden egyes állomásán jelen van, és több csatornán rögzíti a koncerteket, hogy aztán a teljes előadást a lehető legjobb minőségben töltse mp3 formátumban a Privateering USB-stick-re. Az előadó kedvenc gitárját formázó pendrive speciális gitártokba kerül, és néhány napon belül a megrendelőhöz ér. Én még rögtön a koncert estéjén megrendeltem, és pontosan két hét alatt érkezett meg a csomagom Németországból.

A felvételek szépen szólnak – a 320 kbit/s minőségű mp3-ból valóban kihozták a legjobbat, kellemes az arány a közönség zajongása és a zene közt, és tényleg újraélhető az élmény. Az első pár dal alatt még szoknom kellett a hangzást, de egy idő után azon kaptam magam, hogy már nem is arra figyelek, hogy hogy szól, hanem, hogy a közönség zajai közül vajon behallatszik-e az a kiabálás, amit a helyszínen hallottunk. Mark Knopfler zenéje teljesen magávalragadó, és ezzel a formátummal tényleg különlegességet dobott a piacra. Bár a pendrive képeken is látványos, de kézbevenni az igazi élmény – olyasmi érzés, mint amikor az ember kisgyerekként bontja ki a születésnapi csomagját. Ezért az élményért – és persze a szép felvételért – nem sajnál az ember picit a zsebébe nyúlni. A csomag átváltva nagyjából 11 000 Ft-ba került, ami akár 2 CD árát is fedezné. Mégsem érzem kizsákmányolásnak a dolgot, mert az idei koncert így újra és újra átélhető élmény marad. A kíváncsiak pedig akár olyan koncert hanganyagát is megrendelhetik, ahol személyesen nem lehettek jelen.

Lehet tehát ügyesen bánni a merchandise-ötletekkel, hogy ne a "Money for Nothing" benyomása maradjon meg a vásárlóban.

További információ és részletek a http://www.markknopfler-live.com/ oldalon.

 

This Place Was a Shelter - interjú és werkfotók

A Genero.tv-n meghirdetett Ólafur Arnalds pályázat győzteseivel múlt héten készítettem interjút, amit a Klubrádió Basszus című műsorában hallhattatok. Ha lemaradtatok volna róla, most itt is közzéteszem - Bedzsula Ádámmal és Kocsis Erikkel beszélgettem, akik küldtek pár werkfotót is a video készítéséről.

Interjú:

 


Így készült a klip:Seres Bálint - a medencés felvételek készítőjeA végeredmény:

 

Zenei személyazonosságunk – mennyire vagyunk kiszámíthatóak?

A közösségi média és keresőoptimalizálás korában fejlesztők egész garmadája tüsténkedik azon, hogy online jelenlétünkből megjósolja, mi mindenre van még hajlandóságunk, és egy jól célzott kampánnyal új termékek, szolgáltatások megvásárlására buzdítson. Az interneten minden visszakövethető, sokak ódzkodása a social mediától ezért teljesen érthető. Az általunk hagyott egyszerű nyomok – például, hogy egy zenét szeretünk-e vagy sem –egymagukban még nem szolgáltatnak elegendő információt rólunk ahhoz, hogy ezt a hirdetők optimálisan kihasználhassák. Az Echo Nest azon dolgozik, hogy a lehető legpontosabb képet adja zenei személyazonosságunkról, és ezáltal mélyebben is belelásson ízlésvilágunkba. Két kutatásukban például azt vizsgálták, hogy mennyire megjósolható politikai beállítottságunk vagy filmes ízlésünk, zenei preferenciáink alapján.

De mi az a zenei személyazonosság?

Sok ajánló motor egyszerűen csak egy-egy adat figyelembevételével javasol nekünk célzott dolgokat. Például, ha szeretünk egy együttest, és más is szereti, de az a másik ember szeret egy olyan zenekart is, amit mi – az ajánló adatai alapján – még nem ismerünk, akkor ez lesz a számunkra javasolt új zene. Ez azonban nem túl megbízható módszer, hiszen könnyen lehet, hogy egészen más zenei stílust kapunk ajánlásként, mint amit egyébként hallgatnánk. Én például imádom Alanis Morissette zenéjét, de ha olyan kedvem van, időről-időre belehallgatok az Opeth Blackwater Park lemezébe is. Ha ez alapján valaki az Opeth-et ajánlaná egy olyan zenehallgatónak, aki kedveli Alanis Morissette-et, de egyébként csak pop zenét hallgat, nagy valószínűséggel igen csak mellélőne.

Az Echo Nest éppen ezért jobban a dolgok mélyére néz, és adatbázisában nem egyszerűen csak azt gyűjti, hogy ki milyen előadókat kedvel, de igyekszik értelmezni is az adatokat. Figyeli, hogy az adott zene milyen stílusú, hányféle és milyen hangszer van benne, a blogokban milyen jelzőkkel illetik, sőt, még azt is számon tartják, hogy melyik a zene során a meghatározó hangnem. Ezen adatok összessége adja zenei személyazonosságunk gerincét, és a rólunk ismert egyéb adatokkal összevetve (például, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkezünk, vagy hány évesek vagyunk, milyen egyéb fogyasztási szokásaink vannak) sokkal pontosabb képet kapnak valódi önmagunkról.

Hatalmas mennyiségű adat célzott szűrésére és elemzésére van szükség, ha például a zenei ízlés és a filmek közt akarunk párhuzamot vonni. Brian Whitman, az Echo Nest egyik társ-alapítója ezt a kérdéskört vizsgálta. 50 000 ember zenei ízlését és filmes preferencia listáját vetette össze. Analizálta, hogy hol vannak átfedések filmek és zenék közt, és ezeket az átfedéseket előfordulásuk rendszeressége szerint rangsorolta, hogy aztán megpróbálja megjósolni egy tetszőleges zenei ízléssel bíró filmes preferenciáit, és fordítva.

Kutatása érdekes eredményeket hozott.

Kiderült például, hogy akik rajonganak a romantikus vígjátékokért, a következő előadókat szeretik a legjobban:

  1. Reba McEntire
  2. Beyoncé
  3. Usher
  4. Céline Dion
  5. Jennifer Lopez

Néhány dologgal kapcsolatban a kutatás megdöntötte Whitman-ék prekoncepcióit. Összehasonlították például, hogy milyen hasonlóságot mutat a családi mozik kedvelőinek és a Pixar film rajongóknak a zenei ízlése. Mivel a két műfaj nem áll olyan messze egymástól, azt gondolták, hogy nem lesz számottevő eltérés az adatokban – az eredmények mégis rácáfoltak erre:

Forrás: http://blog.echonest.com/

Ugyan a két csoport közt vannak átfedések, a családi filmeket kedvelők sokkal több country zenét és klasszikus rock slágert hallgatnak, mint a Pixar rajongótábora.

De nem csak ebben a két csoportban érkezett váratlan eredmény. A sci-fi és fantasy rajongók zenei ízlését összevetve – a 20 leghallgatottabb előadó szerint a vizsgált csoportokban -, az eredmény egyértelműen az, hogy a sci-fi rajongók zenei ízlése sokkal változatosabb, mint a fantasy fanatikusoké.

Forrás: http://blog.echonest.com/

A vizsgálat még sok érdekes eredményt hozott – ha kíváncsi vagy rájuk, itt elolvashatod a részletes elemzést, és a kutatás pontos menetét is megismerheted.

Ha sok esetben a statisztika mást is mutat, mint amit feltételeztünk volna, egyértelmű, hogy a módszer működik – zenei ízlésünkből lehet következtetni arra, hogy milyen filmek valóak nekünk, és fordítva. Az Echo Nest ismét olyan módszerre talált, amit a hirdetők sokoldalúan kamatoztathatnak.

Ha téged is érdekel a zenekutatás, érdemes követned az Echo Nest tevékenységét, mert sok érdekes ötletük van.