Jó ideje nem jelentkeztem – sűrűre sikerült az augusztus, és sok minden leköt még most is. A blog egy darabig hétvégi frissüléssel üzemel majd, türelmeteket előre is köszönöm.


A nagy rohanásra való tekintettel úgy döntöttem, összegyűjtök pár nagyvárosi utazós dalt – olyanokat, amelyeket a fővárosi tömegközlekedés ihletett. Induljunk el metróval, majd tegyünk egy kört a városban.

Elsőként íme örök kedvencem, az Andaxin zenekar soha meg nem jelent Blaha Lujza tér című dala:

A következő dal nemrég jelent meg, Szalóki Ági Erdős Virág versét zenésítette  meg. Éljen a Négyeshatos villamos:

Ha végigutaztunk a 4-6-os villamossal, máris elérkeztünk a Móricz Zsigmond körtérre. Ez a helyszín Petruska Andrást ihlette meg (aki tavasszal Tommy Emmanuel koncertjén is zenélt egy szám erejéig). Metropolita című lemezén a 4-es metró összes állomását megénekelte. Egyedi koncepció. A Móricz Zsigmond körtérhez stílusos lyrics videó is készült. Íme:

Metró-villamos-metró kombó után szálljunk most buszra is – már, ha begörög a megállóba. A 4-es buszról eredetileg a Kaláka zenekar énekelt, Tamkó Sirató Károly Bőrönd Ödön című versének megzenésítéseként. Nekem gyerekkori nagy kedvencem – most hallgassátok meg a Quimby előadásában:

...és, ha már úgyis időutazunk, ne maradjon ki a járgányok közül a troli sem – 50-es, 60-as évek romantikája köszön vissza Kazal László Troli-troli buszra vártam én című dalában. Hogy a videó leírását idézzem: „A trolibusz a pesti közlekedés egyik színfoltja.”

Hihetetlen, de ha az ember keres, még mulatós fogaskerekűs dalt is talál. Elszántaknak ajánlom, csupán a teljesség kedvéért: Indul a Sváb-hegyi fogaskerekű.

Azt hiszem, innen már nem igen van lejjebb. Visszatérve a metróhoz, örüljünk még egyszer annak, hogy elkészült a 4-es metró. Metrómulatós. Tovább nincs.

 


Remélem, ti is legalább olyan jól szórakoztatok, mint én, keresgélés közben. Kihagytam valamit? Küldjétek el hozzászólásban vagy Facebook-on!

 

!!!FRISSÍTÉS!!! - TI KÜLDTÉTEK:

Zoli két dalt is figyelmembe ajánlott - köszönet érte!
Éjszakai busz az Instant Groove-tól: KATT

Az EnniHol pedig a föld alatt szeli át a várost Mosoly című dalában:

Zsu találmánya: általános budapesti életérzés, a Pannonia Allstars Ska Orchestra előadásában.

Szalóki Ági ajánlásával a Libegő sem maradhat ki - a dalhoz Tóth Luca - a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatója - készített animációt.